Hoe KilRock ontstond

Radioveteranen

De initiatiefnemers van het KilRock radioproject zijn Willem Klomps (1959) en Marcel Strücker (1966). Beiden mogen inmiddels veteranen worden genoemd. Van hun radiowerk lopen de sporen tot in de tweede helft van de jaren zeventig terug. Voordat ze de aanzet tot de oprichting van KilRock gaven, werkten ze voor meerdere radiostations.

De radio-industrie in ons land is veranderd. Het muziekaanbod op de Nederlandse radio bediende tot het begin van de jaren negentig nog veel muziekliefhebbers.

Dat werd anders vanaf het moment dat het aanbod van radiozenders toenam. De playlist van de radiostations kromp tot niet veel meer dan vijfhonderd titels. Dat waren er ooit veel meer. Ook werd het aandeel gesproken woord op de commerciële omroep veel groter. De commerciële FM-omroepen dachten zich daarmee te kunnen onderscheiden. De luisteraars die het om de muziek ging haakten steeds meer af.

Verschraling

De Nederlandse radio zag vroeger in cultuurverspreiding één van zijn belangrijkste taken. Luisteraars die de afgelopen dertig jaar tevergeefs naar interessant muziekaanbod zochten, voelden zich anno 2017 nauwelijks nog door de radio bediend.

Techniek & muziek

Willem en Marcel groeiden op met wat we hier de klassieke muziekradio zullen noemen. Op het moment dat het voor particulieren en kleine organisaties mogelijk werd om een kleinschalig radiostation te beginnen, vonden beiden dat het tijd werd om het brede muziekformat op de radiomarkt te herintroduceren.

 

Soundtrack

KilRock radio (vernoemd naar het Dordtsche Kilgebied) voorziet inmiddels ruim vijf jaar in een breed, divers en inclusief aanbod van zowel binnenlandse als buitenlandse popmuziek.

Het project richt zich voornamelijk op een doelgroep in de leeftijdscategorie van 45 jaar en ouder: luisteraars die zich de klassiek geworden muziekradio herinneren, hoe die hen ooit met de AM radiotechniek, met populaire muziekcultuur in aanraking bracht en zo ook de ‘muziek van hun leven’ definieerde.


Het KilRockgeluid is ook digitaal, via internet, te beluisteren is. Via deze weg hopen Willem en Marcel ook jongere generaties voor de kleine –maar zeer toegankelijke- muziekkunst uit het verleden te interesseren.

KilRock radio wordt uit particuliere fondsen gefinancierd. Als je Willem en Marcel wilt helpen om het station financieel gezond te houden, dan staat op deze pagina waarom wij dat vragen en op deze pagina hoe je dat kunt doen.

Voor alle duidelijkheid: elke donatie die bij ons binnenkomt wordt
rechtstreeks in het  KilRock radioproject geïnvesteerd.